8 tips til, hvordan man vælger håndværker

Senest opdateret d. 5. maj 2021

 

Uanset om du lige flyttet ind i en ny lejebolig og kun har behov for hjælp med f.eks. en opsætning af lampe eller om du er ved at renovere dit hus, er det en god idé at tænke sig lidt ekstra om når du skal vælge en håndværker. Det er vigtigt at du finder en virksomhed eller en håndværker, der holder det, de lover, og ikke misbruger din tillid. Det kan være svært at finde en god håndværker, og det derfor vi på findkollegie har udarbejdet en liste med tips til, hvad du skal tænke på for at undgå at ansætte en håndværker der f.eks. tager det dobbelte i pris end hvad der først er blevet aftalt osv.

  1. Til at starte med er det en god idé at samle information og tilbud fra flere forskellige håndværkere. I dag kan du nemt finde anmeldelser på Google eller høre med f.eks. din nabo. 
  2. Gå igennem omkostningerne og beregn dem nøje, de er en god idé at forvente lidt mere, da der er en risiko for uforudsete udgifter.
  3. Når et kontraktforslag sendes ud, skal du gennemgå det grundigt! Hvis du føler dig usikker, kan det være værd at søge hjælp fra en ekspert, især hvis projektet er lidt dyrere. Sørg for, at aftalen er skriftlig, og at du ikke foretager nogen forudbetalinger. (Det er dog normalt at der er en forudbetaling hvis der skal købes materialer ind, håndværkeren er ikke forpligtigede til at agere bank). 
  4. Hvis du vil udvide en bolig, er det normalt nemmest at ansætte en totalentreprise. Dette er en fordel, hvis du kun vil have kontakt til et enkelt firma/person.
  5. Hvis du har specielle krav mht. til materialer, der anses for at være mere eksklusive, skal du sørge for, at dette er inkluderet i aftalen, ellers er der en risiko for, at håndværkeren bruger et billigere alternativ.
  6. Har du behov for en håndværker akut, så er det vigtigt at du hører dig om prisen på forhånd, et vagtudkald gebyr bliver du selvfølgelig nødt til at regne med, men hvis du er cool overfor håndværkeren, så kan du måske forhandle dig til et lavere udrykningsgebyr.  
  7. Husk at kontrollere de vigtige fakta, så som at virksomheden f.eks. har et CVR-nummer, og hvis arbejdet kræver autorisation, tjek altid virksomhedens autorisation når du planerer at hyre en elektriker eller en VVS’er. Det kan også være umagen værd at foretage en kreditkontrol eller tage et kig på virk.dk, f.eks. kan du se om der er mange konkurser tilknyttet til ejeren. Det gælder specielt ved større opgaver. 
  8. Hold god ton til din håndværkere, husk at din håndværker er mere tilbøjelig til at behandle dig godt og gøre et ekstra god stykke arbejde, hvis du er venligt overfor ham eller hende. 
Søger du bolig? Søg blandt 694 ledige kollegier i hele Danmark
Søg kollegie her